עדן אוריון

אסטרונומיה, אמנות ודברים מעניינים

משחר ההיסטוריה, צפו בני אדם בכיפת השמים בפליאה רבה. הפלנטות, הכוכבים ושאר גופים שמימיים, משכו את תשומת ליבם של בני האדם בכל התקופות. השינויים בשמיים לפי עונות השנה ומדי יום ביומו, מופע הירח והליקויים השונים השאירו בהם רושם כביר.

בני האדם רתמו את מלכת המדעים – המתמטיקה, לחישוב מופעי הפלנטות, הכוכבים, וניסו למצוא בעזרתם את מיקומם בים וביבשה.

כיום, האסטרונומיה חיה ונושמת בתחום המקצועי עם טלסקופים ענקיים, חלליות לוויינים וטלסקופי חלל. אולם גם ענף האסטרונומיה לחובבים פורח ואוסף אליו אלפי מתעניינים חדשים מדי שנה ושנה.

אחד מגורמי המשיכה לאסטרונומיה בת זמנינו הוא המחשב האישי. ניתן לשלב את המחשוב האישי בתחומים רבים של האסטרונומיה הביתית ולהפוך אותה באמצעים פשוטים יחסית למקצועית למדי.

להלן יסקרו מספר תוכנות שיכולות שלפר ולהועיל מאוד לכל מי שמציץ מדי פעם בשמים.

המאמר יעסוק בעיקר בתוכנות חופשיות/מבוססות קוד פתוח ושותפות, שמחיר רכישתן זעום בדרך כלל. כל זאת מתוך הכרה שהשמים וההיכרות עמם חייבים להיות זמינים לכל. כמו כן יעשה מאמץ להכרות עם תוכנות המותאמות למספר גדול ככל האפשר של מערכות הפעלה.

נגה או מאדים?

פעמים רבות אנו מביטים לשמים, רואים איזו נקודה בוהקת וחושבים, האם זה נגה? אולי מאדים? צדק? שבתאי? ואולי כוכב – שמש רחוקה? איך יודעים?

כדי לעסוק באסטרונומיה בסיסית, אין צורך בטלסקופ משוכלל, וניתן להפיק הנאה רבה מהכרת השמים ומהלכם בזמן גם ללא טלסקופ. אחת ההנאות הראשוניות היא הכרת הפלנטות (כוכבי הלכת המקיפים את השמש) הקונסטלציות – קבוצות הכוכבים העיקריות (הדובה הגדולה/קטנה, קסיופיאה, המזלות, כסיל (אוריון), כימה (שבע האחיות), ברבור, עקרב, עורב, אריה, נבל ואחרות. לצורך ההיכרות ניתן להשתמש בתוכנות מחשב המציירות את השמים כפי שהם אמורים להיראות בנקודת מקום וזמן נתונים.

סטלריוםStellarium:

התוכנה הראשונה בתחום זה היא Stellarium. התוכנה ניתנת להורדה בחינם באתרhttp://www.stellarium.org/ .

מה יש לנו שם:

120,000 כוכבים

ציורי קווים וכן ציורים ממש של הקבוצות השונות (אריה, סרטן, אנדרומדה וכד')

תמונות של ערפיליות

תצוגה ריאליסטית של צפייה מכדור הארץ וכן מראה של שביל החלב

תצוגה ריאליסטית של האטמוספרה (ונצפות הכוכבים דרכה), שקיעה וזריחה של של שמש וירח

תצוגה נאה של הפלנטות וירחיהן.

 

stellarium

מנשק משתמש מעולה הכולל זום חזק, שליטה בזמן, תמיכה בשפות (עברית לא כלולה) אפשרות להקרנה באמצעות עדשות "עין-דג" לפלנטריומים

שליטה בטלסקופים (בעלי מנועים וחיבור למחשב)

ההרגשה הכללית בשימוש בתוכנה זו –היא נעימה למדי. מנשק המשתמש חלק, עדין ואולי אף מרהיב.

התגובות מהירות והתצוגה מדויקת מאוד.

תוכנה זו מציגה את השמים כפי שהם נראים באמת, כלומר מנקודת ראות של הצופה. כדי לקבל הדמיה נאמנה למה שקורה במרפסת האחורית, כדאי לעדכן את התוכנה במיקומינו על פני כדור הארץ. ניתן לקבוע את המיקום על-פי קווי אורך וגובה. מעבר למיקום, יש לומר לתוכנה באיזה זמן צופים, הזמן בו אתם צופים ממש, או לחליפין, ניתן לראות את מצב השמים כפי שהיה או יהיה בכל נקודת זמן בעבר ובעתיד. כך לדוגמא, ניתן להזיז את השעון אחורה ל-7 בינואר שנת 1610, ולקבוע את פירנצה שבאיטליה כנקודת מוצא, ולראות כיצד נראו השמים לגלילאו עת גילה את ירחי צדק. בערים ובמקומות מיושבים, גורמת התאורה הציבורית ל"זיהום אור" המקשה על הצפייה בכוכבים. כל מי שבילה לילה במדבר, וצפה בכוכבים דרך שמיים נקיים, בוודאי חש בכך. תצוגת הכוכבים בתוכנה יכולה להיות מותאמת גם למקום בו נמצאים כך שההדמיה קרובה מאוד למציאות.

סלסטיהCelestia

אחת מהתכונות הבולטות של תוכנה זו היא שניתן למקם את נקודת התצפית בכל מקום בחלל. איננו מוגבלים לכדור הארץ בלבד.

 

celestia

 

התוכנה עשירה מאוד ומאפשרת סיור מהנה בחלל.

ניתן לקבל פרטים עדכניים אודות גרמי שמיים מהרשת על ידי הקשה עליהם. (בתנאי שמחוברים לאינטרנט כמובן).

התוכנה סוקרת כ-100,000 גרמי שמים. גרמי השמיים מקוטלגים בקטלוגים הידועים השונים Messier, NGC וכד'.

לתוכנה תוספים רבים הניתנים לגישה מאתר התוכנה:

http://www.shatters.net/celestia/index.html

שתי התוכנות הנ"ל מותאמות למערכות ההפעלה "חלונות XP", מקינטוש Xולינוקס.

וינסטארסWinstars

תוכנה המותאמת למערכות ההפעלה "חלונות" בלבד. התוכנה עשירה מאוד וכוללת מאגר מידע על 250,000 גרמי שמים. תמונת התצפית ממקום ונקודת זמן נתונה על גבי כדור הארץ – מרשימה ביותר.

 

winstars

 

בסיס הנתונים כולל מידע רב אודות כל גרם שמים. ואם זה לא יספיק לכם – תוכלו להיות מקושרים למידע עדכני אודות חלק מגרמי השמיים ממכוני מחקר חשובים בעולם.

אחת התכונות הבולטות בתוכנה – תצוגה מרשימה של חלליות ולוויינים שונים במערכת השמש ביחס לפלנטות הקרובות אליהן.

התוכנה כמו גם אחרות – מאפשרת הדפסת מפות שמים על פי מיקום וזמן כך שניתן יהיה להשתמש בהן בתצפית מדברית הגונה.

ווינסטארס – מתחברת גם לטלסקופים ממחושבים (כדוגמת LX200) ומאפשרת ניהוג מדויק שלהם למטרות שמים.

אתר התוכנה: www.winstars.net

מפות שמים – Cartes du Ciel

ואם כבר דיברנו על מפות שמיים לתצפיות – איך אפשר מבלי להזכיר את אחת התוכנות הטובות בתחום,Cartes du Ciel (מפות שמים). התוכנה כפי שניתן להבין משמה – ממוצא צרפתי, אולם ניתנת להורדה גם בגרסה באנגלית.

 

carte du ciel

 

התוכנה שמותאמת ל"חלונות" ולינוקס, מאפשרת יצירת מפות שמים מ-16 קטלוגים שונים של גרמי שמים. המפות מציירות את הכוכבים בגדלים שונים בהתאם לבהירותם – ממש כמו באטלסי שמיים מקצועיים.

אתר התוכנה – http://www.ap-i.net/skychart/index.php. (חינם – כבר אמרנו?)

תכנון התצפית – Astro Planner

ועתה – לאחר שכבר הכרתם את השמים, והכנתם לעצמכם מפות שמים לתצפית הקרובה – כדאי גם לתכנן את התצפית: כלומר, להכין את רשימת גרמי השמיים המתאימה לערב התצפית כולל כווני כוון הטלסקופ, שעת צפייה מומלצת ועוד. הכנת רשימה שכזו חשובה ביותר היות ולאחר מספר תצפיות בהם חוזרים על אותם גרמי שמים שוב ושוב, כדאי להתמקד ולגלות עולמות חדשים. רשימה שכזו מועילה ביותר ותאפשר לכם למצות מהזמן המוגבל של התצפית את המכסימום.

 

astroplanner

 

תוכנת AstroPlanner תאפשר לייצר רשימת גרמי שמיים לתצפית. התוכנה-שותפה שעלותה זעומה, ניתנת לשימוש גם בגרסה חינמית שלדעת רבים מספיקה למרבית האסטרונומים החובבים.

התוכנה מתאימה למשתמשי מקינטוש וחלונות.

מומלץ ביותר. http://www.ilangainc.com/astroplanner/index.html


אטלס ירח וירטואלי Virtual Moon Atlas

 

vma

 

אין ספר שגם השמיים הנצפה ביותר הוא הירח. ניתן להתבונן בו בעיניים בלתי מצוידות, ובעזרת משקפת שדה פשוטה לגלות את המכתשים והימות שלו. כל טלסקופ יאפשר בחינה מדוקדקת יותר של פניו וייתן לצופים ימים רבים של הנאה. למכתשי הירח, לימות, לשרשראות ההרים ישנם שמות. תוכנת אטלס וירטואלי של הירח תאפשר לכם להכיר את שמותיהם של המקומות השונים בהם תצפו על פני הירח. התוכנה (חינם) ניתנת להורדה בשלושה גדלי קבצים המותאמים למידת "המקצועיות" בהם רציתם לחקור את פני הירח.

אתר התוכנה http://www.astrosurf.com/avl/UK_index.html

איפה M13? – Where is M13?

לעיתים קרובות, קורה לנו בתצפיות ששואלים אותנו על מיקומינו היחסי (של השמש) בגלקסיה ועל מיקומם היחסי של גרמי השמיים האחרים שאנחנו צופים בהם.
תוכנת Where is M13 תאפשר לכם לראות בבירור את מיקומם של גרמי מסייה השונים ביחס לגלקסיה שלנו, כמו גם ביחס לשמש שנמצאת כפי שתראו באחד הפרוורים של הגלקסייה

 

wim13


התוכנה בנוייה בטכנולוגית ג`אווה, ופועלת על מקינטוש, חלונות ולינוקס.
גרסת הנסיון פועלת במשך כמה ימים.
אח"כ, למי שצריך להדרכה – 19 דולר.
מעניין מאוד.

אם יש ברשותכם מחשב כף יד, מסוג Palm תוכלו למצוא מגוון גדול של תוכנות מפות שמים המתאימות לו באתר http://www.palmsource.com/Interests/Astronomy

ואיך מצלמים?

צילום אסטרונומי הוא תורה בפני עצמה. המפתח להבנתו כרוך בהבנת העובדה כי גרמי השמיים הרחוקים מעמנו חיוורים כל כך שנדרשת חשיפה ארוכה כדי ללכוד מספיק אור כדי לתארם כראוי ובמלוא הדרם.

כדי לבצע חשיפה ארוכה, יש להשתמש בטלסקופ שמסוגל לעקוב אחר סיבוב כדור הארץ כך שהנושא המצולם יישאר בשדה הראייה גם בזמן חשיפה ארוכה. לעיתים משך החשיפות בצילום אסטרונומי מגיע ל-40 דקות ואף יותר. בשנים האחרונות הופיעו מצלמות CCD מיוחדות לצילום אסטרונומי. מצלמות אלו מאפשרות צילוםדיגיטלי של גרמי שמיים רחוקים באיכויות מדהימות. המצלמות מצוידות לעיתים בתוכנות שמשפרות את יכולת העקיבה ומגיעות לדיוק גבוה מאוד. אולם מחירן של מצלמות אלו מרקיע שחקים והן אינן שוות לכל נפש.

במקביל חדירתן של המצלמות הדיגיטליות הביתיות ומצלמות הרשת WebCam עוררה אלפי אסטרונומים חובבים לנסות את כוחם בצילום דיגיטלי. אך אויה! למרבית המצלמות הדיגיטליות הביתיות מגבלת זמן חשיפה של שניות ספורות ובטובות שבהן עשרות שניות בודדות.

קמו תוכניתנים ברחבי העולם והחליטו "הבה ונתחכמה לו" ויצרו תוכנות המסוגלות לקבל אוסף של תמונות שצולמו בחשיפות קצרות יחסית כקלט, ולהוציא כפלט, תמונה אחת המורכבת מאוסף התמונות כאילו צולמה בחשיפה ארוכה.

תוכנות אלו הביאו למהפכה בצילום אסטרונומי לחובבים. וניתן לראות באתרים רבים תמונות שצולמו במצלמות פשוטות יחסית באיכות מצוינת. שלושת התוכנות המובילות בתחום – חופשיות. תוכנת Registax(http://aberrator.astronomy.net/registax) בעלת ממשק משתמש מדעי למדי תקבל אוסף של תמונות או קטע סרט AVI ותהפוך אותו לתמונה אחת ברורה חדה ומדויקת. כדאי לקרוא במהלך העבודה עם התוכנה את דפי העזרה המקוונים לכל שלב בתהליך העיבוד. מעט ידע פיסיקלי בעיבוד תמונה (כגון FFT) לא מזיק, אם כי ניתן להסתדר גם בלעדיו. תוכנה נוספת – Asrostack (www.asrostack.com) מאפשרת פעולות דומות.

 

registax

 

השלב הבא היה לקחת את מצלמות הרשת , כן, כן, אותן מצלמות שעולות "גרושים" (ביחס למצלמות ה-CCDהאסטרונומיות המקצועיות), ולנסות לרתום אותן לצילום אסטרונומי. גם כאן מתברר שניתן להגיע לתוצאות מפתיעות בהשקעה זעירה יחסית.

הנה המתכון: רוכשים מצלמת רשת כלשהי, המצלמה הטובה ביותר על פי המומחים היא ToUcam של חברת פיליפס (www.pc-cameras.philips.com), אולם גם מצלמות אחרות "יעשו את העבודה". מסירים את מערכת העדשות מן המצלמה, ומחברים אותה לתושבת "שתתלבש" על העינית של הטלסקופ". התושבת המומלצת – קופסה של פילם 35 מ"מ. זהו, כעת יש לכם טלסקופ ממוחשב. שיאפשר לכם לראות את מראות השמים גם כשאתם יושבים במכונית עם המחשב הנייד ומתחממים להנאתכם בעוד הטלסקופ עומד בחוץ בקור המדברי המקפיא…

באתר www.qcuiag.co.uk ניתן למצוא שלל דוגמאות והוראות להסבה של מצלמות רשת, קישורים לתוכנות עבוד תמונה וגם גלריות תמונות מרהיבות עין של תמונות גרמי שמים שצולמו באמצעות טכנולוגיה זו.

לא נשכח את תוכנת עיבוד התמונה המעולה GIMP (Gnu Image Manipulation Program) תוכנה שחלקים ממנה משתווים ולעיתים אף עולים על אלה של תוכנות עיבוד מקצועיות ויקרות כגון פוטושופ.

 

gimp

 

גימפ מותאמת לעבודה עם כל מערכות ההפעלה הנפוצות. צלמים אסטרונומיים רבים כדוגמת אקסל מילינגר, מעדיפים אותה על פני תוכנות אחרות. אתר התוכנה: http://www.gimp.org/

אם יש ברשותכם מחשב כף יד, מסוג Palm תוכלו למצוא מגוון גדול של תוכנות מפות שמים המתאימות לו באתר http://www.palmsource.com/Interests/Astronomy

קישורים למתעניינים