עדן אוריון

אסטרונומיה, אמנות ודברים מעניינים

אודות ראסל וויליאם פורטר – וטלסקופ הגן שלו.

 

עדן אוריון – www.edenorion.com

 

מבוא

לפני ימים אחדים, עת שגלשתי באתר האסטרונומיה Cloudy Nights , משכה את תשומת ליבי הודעה על סיקור תערוכת טלסקופים גדולה.

כמובן שנכנסתי לקישור, ובעודי סוקר את התמונות של הדוכנים, המציגים ומרכולתם, נתקלתי בדוכן של חברת Telescopes of Vermont המציעה דגם רפליקה של "טלסקופ הגן של פורטר" – Porter Garden Telescope).

רפליקה של טלסקופ הגן של פורטר

הכתב לא יכול היה לנקוב במחירה של הרפליקה, אך כתב שהוא ורבים מהקוראים לא יוכלו לעמוד בכך. עיון נוסף באתרם ובכמה פורומים, גילה שמחיר המוערך של הרפליקה -10,000 דולר! (מעט יקר בשביל רפלקטור 6"…). לטלסקופים המקוריים הספורים ששרדו מתקופתו של פורטר אין מחיר. או אז החלטתי לחקור במקור של הרפליקה ובתולדותיו של פורטר עצמו. התגלה אדם מיוחד: חוקר, אמן, מהנדס ואסטרונום מופלא.

מקווה שתיהנו:

ראסל וויליאם פורטר R.W. Porter, (1871 – 1949), היה בתחילת הקרירה שלו חוקר קוטב. הוא הצטרף לפירי – Peary, פיאלה – Fiala ואחרים בניסיונות לכבוש את הקוטב הצפוני בשנים 1894 ו-1905. למרות שהוא עצמו לא היגע עד לקוטב ממש, רגליו חרשו אדמות בלתי נודעות והוא הותיר אחריו ציורים ורישומים מרשימים של נוף ארקטי ופורטרטים של אסקימוסים.

נערה אסקימוסית

ציור של ראסל וו. פורטר 1896

לאחר המסעות הארקטיים, התיישב פורטר בפורט-קלייד, במדינת מיין, בארה"ב.

פורטר תכנן טלסקופים ומצפי כוכבים אסטרונומיים ופרסם מספר מאמרים בנושא בעיתונים מוכרים. המצאותיו וחידושיו גרמו להתעניינות רבה מצד גורמים שעסקו אותה עת בתכנון ובניית טלסקופים גדולים.

ראסל פורטר עם טלסקופ ספרינגפילד – מעשה ידיו

פורטר למד את סודות בניית הטלסקופים מ-ג'יימס הרטנס – James Hartness, וב-1919, הזמין אותו הרנטס לעבוד במפעלו שבספרינגפילד, במדינת ורמונט.

ג'יימס הרטנס וראסל פורטר

בשנת 1929, הוזמן פורטר להצטרף לצוות שהיה אחראי על בניית הטלסקופ הגדול ביותר בעולם באותה עת, טלסקופ הייל בעל מראה בקוטר 200 אינטשים!, היה אמור להתמקם על פסגת הר פאלומר בדרום קליפורניה.

ניתן לראות את מבנה הכן המשווני מסוג Split Ring, של הטלסקופ הענקי הזה, המבוסס על פרסה, בתכנוןמוקדם וקטן יותר של פורטר ב"טלסקופ הגינה" שתכנן שנים קודם לכן.

מוחו החקרני, יכולת המצאה שלו והחום האנושי שהקרין, גרמו לדמותו של פורטר להיות נערצת בקרב קהילת האסטרונומים החובבים.


טלסקופ הגינה – של פורטר

התיאור הראשון הידוע של טלסקופ הגינה, מצוי דווקא בציור אקוורל שמתוארך לשנת 1921, וחתום ע"י פורטר עצמו. משרד הפטנטים האמריקני העניק לפורטר פטנט מספר 1,468,973 על התכנון של הטלסקופ ב-23 בספטמבר 1923. השם שניתן לפטנט טלסקופ הגינה של של פורטר Porter Garden Telescope.

ציור האקוורל של פורטר בו מתואר לראשונה טלסקופ הגינה

בטלסקופ עשוי מיציקת ברונזה מהווה עד היום יצירת אמנות בפני עצמה. הטלסקופ מעבר להיותו שכיית חמדה, משמש גם כטלסקופ אסטרונומי מחזיר – Reflector, לכל דבר. הטלסקופים הללו נבנו במפעל "חברת המכונות של ג'ונס ולמסון", בורמונט, בתחילת שנות העשרים של המאה העשרים. מודעות הפרסום למכירת הטלסקופים הללו שמחירם עמד באותם ימים על כ-500$, הופיעו בפברואר ובמרץ 1924.

טלסקופ הגן של פורטר מס"ד 36

מתוארך לשנת 1923

טלסקופ הגינה של פורטר הוא דוגמה מצויינת לתמהיל מושלם של אמנות, מדע והנדסה. פורטר רצה ליצור מכשיר שיהווה אלמנט קישוטי בגן מחד ויוכל גם לשמש לתצפיות נוף ואסטרונומיה מאידך. כוונתו היתה שהמכשיר ישכון דרך קבע בגן, וישמש גם כשעון שמש, בשעות היום.

פורטר קצה לקדם את נושא האסטרונומיה התצפיתית בקרב חובבים, על ידי כך שהצבה קבועה של טלסקופ בגן, היתה אמורה לחסוך את בעיית השינוע וההרכבה של טלסקופים כבדים.

בשנת 1923, הסתיים שלב התכנון, והטלסקופ היה מוכן להיכנס לשלב הייצור.

המבנה החיצוני של טלסקופ הגן, שונה כל כך ממבנה של טלסקופים רגילים, עד כדי כך שבמבט ראשון, קשה להבחין שמדובר בטלסקופ.

אדם מן הישוב, שאינו מצוי ברזי הטלסקופים יחפש לשוא את העדשות, או את צינור הטלסקופ, גם אם יבין שמדובר בטלסקופ מחזיר.

כבכול טלסקופ אסטרונומי מחזיר, לטלסקופ הגן מראה בקוטר 6 אינטש (כ- 15 ס"מ ) המהווה את החלק המרכזי והחשוב ביותר בו.

מבט אחר על הטלסקופ הממחיש את מבנהו המיוחד ואת יכולות הכוונון שלו

המראה נתונה בתוך קערה עשויה ברונזה (ארד) כשאת היקפה מעטרים עלי ארד של פרח הלוטוס. קערת הברונזה ממוקמת כך שתוכל להסתובב סביב ציר שניתן לכוונון לכוכב הצפון, מה שמעניק לה ביצועים של כן משווני. מבנה זה מאפשר כוונון ועקיבה ידנית פשוטה אחר מהלך גרמי השמים, כמו גם כוונון הטלסקופ לנופים "ארציים" יותר.

מצידה של קערת הברונזה "צומח" ענף (עשוי מברונזה גם הוא) של פרח הלוטוס לגובה של כ- 60 ס"מ , ועליו ממוקמת המנסרה (במקום מראה משנית) ומתקן לעיניות. פורטר תכנן את הטלסקופ כך שניתן יהיה להחליף עיניות בקלות יחסית ובכך להגיע להגדלות שונות של פי 25, 50 ואף פי-100.

מחזיק המנסרה והעיניות

ניתן להשתמש בטלסקופ של פורטר בו גם כשעון שמש מדויק למדי: על שפת הקערה המכילה את המראה, חקוקים מספרים. ממספרים אלה, ומטבלה וסופקה על הטלסקופ ניתן לדעת את השעה המדויקת (עד לדיוק של 10 דקות) בה נמצאים.

המספרים החקוקים על שפת קערת הברונזה מאפשרים לדעת את זווית העלייה-הישרה, ומשמשים גם לכוון הטלסקופ לגרמי שמיים בדיוק רב.

סימוני השנתות על קערת הברונזה ומכסה המראה

פורטר הצליח למקם את מרכז המסה של הטלסקופ בבסיסו יחד עם כל החלקים הנעים, ובכך העניק לו יציבות ואיזון יחד עם קומפקטיות ונוחות מרבית.

הכן של טלסקופ הגן תוכנן כך שניתן יהיה לשנות את הזווית שלו כך שיתאים לקווי רוחב 23 עד 55.

פורטר פרסם את התכנון שלו בגליונות Popular Astronomy ו-Scientific American של 1918, כאפשרות ליישום בכנים לטלסקופים גדולים (שנבנו אותה עת בארה"ב).

הפשטות הרבה של הכן של פורטר, שכנעה את צוות המתכננים של טלסקופ הייל בן 200 האינטשים (מראה בקוטר של כ- 5 מטר !) ליישם אותו בתכנון הטלסקופ הענקי ופורטר הוזמן להצטרף לצוות התכנון והבנייה של הטלסקופ הגדול בעולם של אתה תקופה.

רישום של פורטר לתכנון טלסקופ הייל

פורטר בחר בברונזה כחומר ממנו יבנה הטלסקופ כך שיוכל לעמוד בפגעי הקיץ והחורף ללא טיפול מיוחד. שמותיהם של גדולי האסטרונומיה: קפלר, גלילאו וניוטון חקוקים ביציקת הבסיס של הטלסקופ.

המראות לטלסקופים לוטשו על ידי ווילבור. ה. פרי – Wilbur H. Perry, שהצטרף לקבוצת " בוני הטלסקופים החובבים". המנסרות (ששימשו במקום מראות משניות), והעיניות סופקו על ידי ג'והן א. ברשייר – John A. Brashear.

קבוצת בוני הטלסקופים של ורמונט

רישומי החברה שבה הועסק פורטר – "חברת המכונות של ג'ונס ולמסון" אבדו. לכן, אין היום מידע על הכמות המדוייקת של טלסקופי הגינה שיוצרו, כמו גם על מועד הפסקת ייצורם.

ההערכות נעות בין 75 עד 200 טלסקופים כאלו. מחירם של הטלסקופים היה 500$, סכום כסף נכבד באותם ימים.

כיום, המספר הסידורי הגבוה ביותר של טלסקופ גינה של פורטר הוא 53, כך שלפחות 53 נוצרו.

כיום ישנם טלסקופים ספורים (כ-30) ידועים ומקוטלגים. וזהו סיום עגום למדי של הרעיון הגאוני שבבסיסם.

מפרט טכני: טלסקופ הגינה של פורטר – The Porter Garden Telescope

¨ סוג – טלסקופ מחזיר ניוטוני

¨ קוטר מראה 6"

¨ יחס מוקד f/4

¨ חומר ממנו עשוי: יציקת ברונזה פיסולית

¨ החלקים האופטיים מאוכסנים בקופסה המכילה את המראה (בקוטר 6"), מכלול המנסרה ומחזיק העיניות, ושלוש עיניות להגדלות של פי 25X, 50X ו-100X.

מקור:

Russel W. Porter, Arctic Explorer, Artist, Telescope Maker, by Berton C. Willard (Freeport, Maine: The Bond Wheelwright Company, 1976), pp. 159-165.

התמונות – ברשות מנהלי אתר Stellafane